Hitta de bästa matupplevelserna

Välkommen till en värld av fantastiska matupplevelser! Maten är inte bara en nödvändighet för vår överlevnad, det är också en konstform som kan väcka våra sinnen och skapa minnesvärda stunder. I Sverige finns det en rik och varierad matkultur som bjuder på allt från traditionella smaker till moderna gastronomiska äventyr. Här kan du utforska lokala råvaror, delta i matlagningskurser, uppleva matfestivaler och njuta av unika smakupplevelser. Oavsett om du är en finsmakare, matentusiast eller bara älskar att upptäcka nya kulinariska äventyr, så finns det något för alla. Kom och upplev en resa fylld av smaker, dofter och kreativitet i den spännande världen av matupplevelser i Sverige!

Mest populära matupplevelserna i Sverige

Gör egna Chokladpraliner​

Att sväva genom himlen utan motorbuller och avgaser ger en unik frihetskänsla. Glid fram över hustak och trädtoppar och njut av vackra vyer. En timme i luften ger dig möjlighet att uppleva en extraordinär känsla av lugn och harmoni med naturen. Ta chansen att skapa minnen för livet och få en perspektivförändring genom denna ljudlösa flygupplevelse.

Läs mer & boka

Gör egna Chokladpraliner

Lär dig att tillverka dina egna chokladpraliner.

En kurs i chokladpralin tillverkning kan du njuta av om och om igen. Detta är det perfekta tillfället för chokladälskaren som vill lära sig att enkelt skapa sina egna läckra chokladpraliner.

Läs mer >

Chokladprovning​

Upplev spänningen och kraften i att flyga en helikopter tillsammans med en instruktör. Ta kontroll över spakarna och sväva fritt i luften med denna unika och minnesvärda upplevelse. Lär dig om helikopterflygningens tekniker och njut av den häftiga känslan av att vara pilot för en stund.

Läs mer & boka

Chokladprovning

Du är inte den enda som älskar choklad. Ser fram emot en chokladprovning där du kommer att få njuta av underbar choklad och samtidigt lära dig mer om chokladens fascinerande historia.

Läs mer >

Chokladprovning i hemmet​

Upptäck den otroliga känslan av att sväva fritt i flera hundra meters höjd – en upplevelse som är helt enastående. Ta chansen att flyga som en fågel och upplev spänningen när vinden smeker ditt ansikte och du blickar ner på Sveriges vackra landskap. Med våra tandemflygningar är du alltid tillsammans med en erfaren instruktör för att säkerställa en trygg och minnesvärd upplevelse. Ge dig själv möjligheten att uppleva den magi som uppstår när du lyfter från marken och svävar högt uppe i luften.

Läs mer & boka

Chokladprovning i hemmet

Det är många av oss som älskar choklad! Nu kan ni se fram emot en fantastisk chokladprovning där ni kommer att få njuta av underbar choklad och samtidigt lära er mer om chokladens spännande historia. Allt detta i bekvämligheten av ert eget hem.

Lär dig göra glass

Har du någonsin drömt om att vara fri som en fågel, utan vägar och gränser, och uppleva känslan av att vara uppe i luften med hela världen under dig? Det är en magisk känsla som är svår att sätta ord på. Men nu ger vi dig chansen att förverkliga den drömmen genom att erbjuda flygupplevelser där du kan flyga ett flygplan, styra en helikopter eller sväva lugnt i en luftballong. Skyn är gränsen och du har möjligheten att utforska den.

Att flyga ett flygplan ger dig en helt ny nivå av frihet och äventyr. Du kommer att få känna hur det är att ta kontroll över ett kraftfullt flygfordon och navigera genom luften. Om du föredrar en mer intim och flexibel flygning, kan du välja att styra en helikopter och uppleva spänningen och manövreringsförmågan hos denna imponerande maskin. För de som vill ha en mer stillsam och avslappnad flygning kan en tur i en luftballong erbjuda en unik och surrealistisk upplevelse, där du kan njuta av den vidsträckta utsikten och känna lugnet i luften.

Oavsett vilket alternativ du väljer, är dessa flygupplevelser ett tillfälle att släppa loss dina drömmar och uppleva en helt ny värld ovanför marken. Det är en chans att utforska himlen, njuta av panoramautsikten och skapa minnen för livet. Så låt fantasin bli verklighet och låt dig svepas iväg i en oförglömlig flygupplevelse där skyn verkligen blir din spelplats.

Lär dig göra glass

Romantisk matlagningskurs​

 Mysig matlagningskurs i ett professionellt kök

Tillaga en femrätters italiensk middag

Små grupper och familjär atmosfär

Romantisk matlagningskurs

Ta chansen att tillaga en femrättersmiddag tillsammans.

Att laga mat tillsammans är kanske en av de mest romantiska sakerna man kan göra. Här får du möjlighet att verwöna din älskling med en mysig matlagningskurs med italiensk atmosfär. Och det bästa av allt är att ni får äta upp allt ni lagar efteråt!

Läs mer >

Unika & exklusiva matupplevelser

Matlagningskurs med Zeina Mourtada​

 • 7 onlinelektioner tillsammans med kocken Zeina Mourtada
 • Hemliga knep och smakfulla recept
 • Gå kursen i din egen takt

Matlagningskurs med Zeina Mourtada

Mellanösterns mat anses vara en av världens mest smakrika. Nu får du möjlighet att utforska och lära dig konsten att laga denna exotiska mat. Genom sju videolektioner kommer kocken Zeina Mourtada att lära dig att tillaga fantastiskt god och färgstark mat som är fylld med spännande smaker.

Matlagningskurs med Paul Svensson​

Lär dig skapa ljuvlig agröna rätter

7 onlinelektioner tillsammans med Paul Svensson

Hälsosamt och gott

Matlagningskurs med Paul Svensson

Utforska grönsaksmagi

Grönt är både hälsosamt och gott! Ta chansen att lära dig att laga vegetariska rätter från grunden tillsammans med den framstående kocken Paul Svensson. I denna kurs kommer du att upptäcka hur du kan använda hela grönsaken, från rot till blad, och skapa fantastiska smaker.

Läs mer >

Mat & vin i kombination med Mischa Billing

7 lektioner online

Bli en expert på vin och mat

Du guidas av en av Sveriges främsta vinexperter

Mat & vin i kombination med Mischa Billing

Behärska konsten att kombinera vin och mat

Det är allmänt känt att en välmatchad mat och vin kombination kan skapa en ljuvlig symfoni av smaker i din mun. I denna onlinekurs kommer vin- och matexperten Mischa Billing att lära dig grunderna i att förstå samspelet mellan vin och smaker. Med vinet som utgångspunkt kommer hon att guida dig i konsten att kombinera vin och mat för att skapa enastående måltider.

 

Läs mer >

Kock Hemma

Unna er en exklusiv gourmetupplevelse i hemmet utan att behöva anstränga er med matlagning eller disken. En prisbelönt kock kommer till ditt hem och tillagar en enastående trerättersmiddag åt er. Allt du behöver göra är att bjuda in dina vänner och njuta av kvällen.

 

Kock Hemma

Öl- och Ostprovning

 • Upptäck fantastiska smakkombinationer
 • Lär dig vilka ostar som passa till vilket öl
 • Prova flera olika ostar och ölsorter
 •  

Öl- och Ostprovning

Förutom det välbekanta sambandet mellan ost och vin, är det inte alla som känner till att ost och öl kan skapa lika fantastiska smakkombinationer. Tillsammans kommer vi att utforska en rad läckra ostar och ölsorter, samtidigt som du lär dig hur de bäst matchas ihop.

Läs mer >

Ost- och Ostprovning​

 • Rött vin och ostar – en klassiker
 • Vitt vin och ostar – går precis lika bra!

Ost- och Ostprovning

Att njuta av en bit ost tillsammans med ett glas rött vin är en tidlös klassiker. Men nu tar vi det ett steg längre och kombinerar både vitt och rött vin med olika sorters ost. Vi bryter igenom myterna kring ost och vin och ger dig en smakfull och lärorik kväll att minnas.

Läs mer >

Vinprovning med Mat

Även om de flesta kan välja ut ett gott vin, är det först när du upplever den perfekta kombinationen av vin och middag som du inser hur mycket det kan förhöja din matupplevelse. Hemligheten ligger i att få de olika ingredienserna i maten att harmonisera med nyanserna i vinet. Du kommer att lära dig hur du skapar en balans mellan vinets sötma, syra, beska, sälta och kryddighet och maten du vill njuta av det tillsammans med. Denna intressanta provning kommer att rikta sig både till dina smaklökar och din kunskap om vin. Under provningen kommer du att få smaka på olika små matprover, men det kommer inte att erbjudas en fullständig middag.

Vinprovning med Mat

Har du någonsin undrat varför vissa viner passar så perfekt med specifika rätter? Nu har du möjligheten att upptäcka hemligheten samtidigt som du njuter av en härlig kombination av viner och läckra plockmaträtter. Under kvällen får du prova på 4-5 olika kvalitetsviner som harmonierar med små matprover och skapar en smakupplevelse där smakerna möts på bästa möjliga sätt.

Läs mer >

Ölprovning i Mörker

Se fram emot en enastående upplevelse för dina sinnen där ölets smaker framträder på sitt starkaste, skyddade av mörkret och helt befriade från synintryck. Efter ett varmt välkomnande kommer du att få lära dig mer om drycken, de olika ölsorterna och deras fascinerande historia. Med dina sinnen på högsta alert kommer du att prova dig igenom fem olika ölsorter, med en erfaren ölkännare som tryggt guidar dig genom mörkret. Med fullt fokus på doft och smak kommer du att kunna uppleva hur smakerna förstärks och förändras.

Ölprovning i Mörker

Slappna av och sluta ögonen för att verkligen fördjupa dig i njutningen av den första svala klunken öl. Känner du igen den känslan? Under en ölprovning i totalt mörker blir varje klunk lika smakrik som den allra första. Du kommer att få utforska ölets karaktär på en djupare nivå och upptäcka din nya favorit när dina luktsinne och smaksinne är som mest skärpta.

Pris: från 1695 kr (per person)

Middag i Mörker​

Upplev en smakfull måltid och en stämningsfull kväll i fullständigt mörker. Innan mörkret sänker sig får du en förtrolig presentation av kvällens program. En värd på restaurangen kommer att vara din guide i den trygga mörkret. När du väl befinner dig i mörkret kommer du snabbt märka hur dina sinnen skärps och du kommer att serveras en läcker måltid där smaker, dofter och texturer tydligt framträder. Se fram emot ett äventyrligt kulinariskt upplevelse. Kan du urskilja en oliv från en vindruva på din gaffel? Och hur kommunicerar du utan att använda ögonkontakt eller kroppsspråk?

Middag i Mörker

Är du sugen på en unik matupplevelse? Upplev en spännande twist genom att tillfälligt stänga av din syn! På Svartklubben serveras en välsmakande trerättersmeny ackompanjerad av världsklassig akustisk underhållning.

 

 • Utforska mat, dryck och underhållning på ett helt nytt sätt
 • En fantastisk upplevelse för dina sinnen
 • Kommunicera utan att använda din syn
 • En varm och välkomnande atmosfär i totalt mörker

 

Läs mer >

Upplev matlagning under den öppna himlen

Vad kan vara mer underbart än att njuta av en läcker måltid? Jo, att göra det mitt i naturen, förstås. Här kommer ni att lära er konsten att frambringa de mest fantastiska smakerna när ni tillagar en exklusiv middag över en öppen eld, samtidigt som ni andas in skogens fridfulla dofter. Detta är en naturupplevelse som kommer att stimulera alla era sinnen!

 • En matlagningskurs utomhus som sträcker sig över 3-4 timmar.
 • Ni kommer att lära er att tända eld med hjälp av kniv, tändstål och yxa
 • Därefter kommer ni att njuta av er tillagade mat tillsammans
Lyxig matlagning ute i naturen

Icebar och middag för två

En magisk upplevelse fylld av kärlek och omsorg mitt i hjärtat av Stockholm.

Vi tror på att kontraster gör livet spännande. Denna unika upplevelse kommer att ge er smakupplevelser från både det kalla och det varma. ICEBAR sätter tonen genom att erbjuda en iskall välkomstdrink omgiven av fantastisk iskonst direkt från Torne Älv i Jukkasjärvi. Därefter fortsätter kvällen på restaurang Swede Hollow, där ni kommer att avnjuta en valfri varmrätt som är tillagad med massor av kärlek.

Icebar och middag för två

En exklusiv gourmetkväll med spännande kontraster

Inled din kväll med en unik och magisk upplevelse i ICEBAR Stockholm, där temperaturen är -5°C. Utforska en värld skapad av 40 ton iskonst, formad av det kristallklara vattnet från Torne Älv. Efter denna kyliga upplevelse fortsätter kvällen i en varm och välkomnande atmosfär på restaurang Swede Hollow, belägen i Nordic C.

 

En komplett kväll med en minnesvärd och unik upplevelse

Inkluderar en välkomstdrink och en läcker middag

Njut av att skåla i glas tillverkade av is från Torne Älv

Välj en valfri varmrätt från menyn på restaurang Swede Hollow

Vanligaste frågorna om flygupplevelser - FAQs

I Sverige kan du njuta av allt från traditionell husmanskost och fika till gourmetmiddagar, matlagningskurser, mathantverk och besök på bondgårdar.

Du kan njuta av den svenska fika-kulturen på mysiga kaféer och konditorier runt om i landet, där du kan smaka på kanelbullar, semlor och andra läckerheter.

Ja, det finns mat- och dryckesturer i Sverige där du kan besöka vingårdar, bryggerier, ostdistrikt och chokladfabriker för att lära dig mer om produktionen och provsmaka produkterna.

Absolut! Det finns matlagningskurser runt om i landet där du kan lära dig att tillaga traditionella svenska rätter eller experimentera med moderna kökstekniker och internationella smaker.

I norra Sverige kan du uppleva unika matupplevelser som att äta rökt renkött, njuta av samisk matkultur och prova på lokala specialiteter som hjortron och renmärken.

Du kan njuta av havets läckerheter på fiskmarknader och fiskrestauranger vid kuststäder som Göteborg, Malmö och Stockholm. Du kan prova färsk fisk, skaldjur och andra havsdelikatesser.

Sveriges mest kända gastronomiska destinationer inkluderar Stockholm, Göteborg och Malmö, där du hittar ett brett utbud av restauranger med olika kök och smaker. Andra destinationer att utforska är Skåne med sin rika matkultur och Gotland med sina lokala delikatesser.